Laadmeters berekenen

Laadmeters berekenen

Laadmeters berekenen tool

Met onze laadmeter tool heeft u direct inzicht in het aantal laadmeters voor uw zending. Download het excel-document en vul de afmetingen en het aantal pallets/colli in van uw zending.

Uw zending in vertrouwde handen?

Heeft u een zending van bijzondere en/of afwijkende goederen die met de grootste zorg vervoerd moeten worden? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

 • > 99,5% op tijd, compleet en schadevrij
 • Beschikking tot Keurmerk Specialisatie Distributievervoer
 • Gecertificeerde dienstverlening door Keurmerk Transport en Logistiek
 • Nette chauffeurs, net wagenpark
 • Binnen 24 uur bezorgd in NL en Vlaanderen

Wat is een laadmeter?

Een laadmeters is een rekeneenheid in het wegvervoer om de inbeslagname van een goed in een vrachtwagenruim te berekenen. Een laadmeter betreft één meter van de laadruimte van de vrachtvragen in de lengte. De laadmeter wordt gebruikt voor met name goederen die niet gestapeld kunnen worden of goederen waarop niet gestapeld kan worden.

Een laadmeter komt overeen met één meter in de lengte en de maximale breedte van het vrachtwagenruim, namelijk 2,4 meter. Dit betekent dat één laadmeter een oppervlakte heeft van 2,4 m².

Voorbeelden van laadmeters berekenen

 • Een kast is 1.10 meter breed en 0.45 meter op het diepste punt. De laadmeters van deze kast zijn dan: 1.10 x 0.45 = 0.49/2.40 = afgerond 0,2 laadmeter
 • Een machine is 2.00 meter lang en 0.50 meter breed. De laadmeters van deze machine zijn dan: 2.00 x 0.50 = 1.00/2.40 = afgerond 0,4 laadmeter.

Hoeveel laadmeter heeft een vrachtwagen?

Vrachtwagens en trailers kunnen afwijkende lengtes hebben. Dit zijn veel voorkomende lengtes per type vrachtwagen/trailer:

 • Het aantal laadmeters van een combi vrachtwagen is 2 x 7,6 meter.
 • Het aantal laadmeters van een lzv vrachtwagen is 13,6 meter (normale trailer) en 7,6 meter (combi bak).
 • Het aantal laadmeters van een bakwagen is 7,6 meter.

Standaardmaten pallets

Hieronder hebben we voor twee type pallets standaard laadmeters waarop goederen geplaatst kunnen worden. Door te berekenen hoeveel laadmeter een te vervoeren goed heeft, is het mogelijk om het type pallet te kiezen. Bijvoorbeeld het vervoeren van houtkachels waarbij de oppervlakte 0,945 m² is, hoort 0,39 laadmeter. Dit betekent dat een europallet met 0,4 laadmeter voldoende is.  

 • Een europallet is standaard 0,4 laadmeter
 • Een blokpallet is standaard 0,5 laadmeter

Maximale gewicht per laadmeter

Aan een laadmeter wordt een maximaal gewicht gehangen van 1.750kg. Als de goederen boven de 1.750kg komen, gaan de laadmeters omhoog. Het totale gewicht wordt gedeeld door het maximale gewicht per laadmeter (1.750kg). De uitkomst is het aantal laadmeters.

Het maximale gewicht van een laadmeter bedraagt 1.750 KG. Weegt uw zending bijvoorbeeld 2.000 KG, dan is het aantal laadmeter 2.000 / 1.750 = 1,14 laadmeter. Om te berekenen wat de exacte laadmeters zijn, gebruik onze laadmeter tool!

Laadmeters berekenen voor:

 

Direct contact opnemen met Hoekstra?

Heeft u een andere vraag of wilt u graag een offerte? Bel of mail ons via onderstaande contactgegevens. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur. We zijn u graag van dienst!